UNESCOs verdensarv i Kroatia

UNESCOs verdensarv i Kroatia

Den første impresjonen når noen nevner Kroatia er en ferie, blå Adriaterhavet og strender, men Kroatia har mange historiske og kulturelle severdigheter anerkjent utenfor sine grenser. En av de mest berømte internasjonale kultur- og naturarvslistene er UNESCOs verdensarvliste. Ved å plassere et kulturelt eller naturlig syn på verdensarvlisten, hjelper UNESCO å bevare den naturlige og kulturelle arven til et land eller en region, det bidrar til å øke kunnskapen og fremmer bevissthet om severdigheter, samt gir nødvendig hjelp og initierer samarbeid mellom medlemmer.

Den kulturelle og naturarv i Kroatia som er oppført på UNESCOs verdensarvliste, er: Plitvice Lakes National Park, Euphrasian-basilikaen i Porec, Diokletians palass og middelalderske Split, Gamlebyen i Dubrovnik, Trogirs historiske by, Stari Grad Plain på øya Hvar, katedralen i St. James i Šibenik, stećci-middelalderlige gravsteiner, venetianske forsvarsarbeid mellom 16 og 17 århundre, og gamle og gamle bøkeskoger i Karpaterne og andre regioner i Europa.

Plitvice innsjøer nasjonalpark, Lika

Plitvice

Plitvice Lakes er den mest berømte og mest besøkte nasjonalparken i Kroatia, som ble erklært en nasjonalpark i 1949. Plitvice Lakes ligger i nærheten av Korenica i sentrum av Lika, og består av 16 tilkoblede innsjøer omgitt av bratte klipper og tette skoger, som er bebodd av bjørn og ulver. En av de unike egenskapene til Plitvice Lakes er fenomenet "sedge", hvorved kalsiumkarbonatavsetninger konstant blir konstruert og dannet. Plitvice Lakes National Parks høyeste foss er 70 meter høy, hvoretter strømmen av Korana-elven begynner. Plitvice Lakes National Park er en av de to kroatiske naturattraksjonene som er oppført på UNESCOs verdensarvliste og ble inkludert i 1979.

Eufrasisk basilika, Poreč

Poreč

Euphrasian Basilica ble oppkalt etter biskopen Euphrasius I, som begynte å renovere katedralen rundt 553 e.Kr. De vakre mosaikkene til Jomfru Maria på tronen, martyrene og Kristus har blitt bevart til i dag. På grunn av dette, mange anser Euphrasian Basilica som en av de vakreste og bevarte monumentene av bysantinsk kultur og kunst i Øst-Europa. Historikere tror at det var minst to tidlige kristne kirker på stedet der Euphrasian basilika ble bygd i det 6. århundre. Bortsett fra basilikaen, inkluderer Euphrasian-basilikaen komplekset Mauro Orion, Sacristy, Baptistery, Parish Church, biskopens palass og Bell Tower. I løpet av årene opplevde Euphrasian-basilikaen flere endringer, og dagens gotiske stil ble stort sett dannet mellom 13. og 15. århundre, mens klokketårnet ble bygget på 1500-tallet.

Diokletians palass, Split

Split

Diokletians palass ble bygd mellom slutten av 3. århundre og begynnelsen av 4. århundre under regjeringen av keiserens diokletian. Etter hans pensjon ble den romerske keiserens diokletianer i Diokletians palass til sin død (316). Diocletians palass er en av de best bevarte bysantinske monumentene i Øst-Europa, og den ble bygget rundt 5 kilometer fra Solin (den gang den ble kalt Salon), som var sentrum av den romerske provinsen Dalmatia. Diokletians palass ble bygget som en kombinasjon av et luksuriøst herskapshus på sørsiden og en militærleir for romerske soldater i nord, og den har dimensjoner på 180 x 215 meter. Inne i Diocletians palass er det Diocletians mausoleum som senere ble omgjort til en kristen kirke. I tillegg kan du finne romanske kirker (fra det 12. og 13. århundre), gotiske, barokke og romanske palasser og middelalderlige små festninger.

Gamlebyen, Dubrovnik

Dubrovnik

I det 13. århundre ble byen Dubrovnik blitt en flomstyrke, og den baserte sin utvikling på diplomati og maritime handel. Som hovedstad i Dubrovnik-republikken, var Dubrovnik på toppen i det 15. og 16. århundre, og dens rike historie og kultur kan fremdeles ses i dag. Den gamle bydelen i Dubrovnik representerer de kjente 2 kilometer lange bymurene i Dubrovnik som omgir det historiske sentrum. Bymurene i Dubrovnik og det historiske sentrum av Dubrovnik er en av de best bevarte historiske monumentene i Middelhavet. Dette er bare noen av grunnene til at Dubrovnik i årevis har vært en av de mest besøkte byene i Kroatia. Bortsett fra bymurene er Dubrovniks gamleby full av renessanse-, gotiske og barokke kirker, palasser, museer, klostre og fontener, og det er et hjem for Stradun - hovedgaten i Dubrovnik.

Det historiske sentrum, Trogir

Trogir

Byen Trogir har en veldig lang urban tradisjon siden den har blitt en by for 23 århundrer siden. Gjennom århundrene har Trogir blitt påvirket av greske, romerske og venetianske stilarter, hvis egenskaper fremdeles er synlige i dag. Denne nydelige romansk-gotiske byen er en av de vakreste bymuseene som kom til verdens kulturarvsliste. Byen Trogir har mange arkitektoniske og kulturelle monumenter - fra det vakre historiske sentrum av Trogir til katedralen i St. Lovre bygget i det 12. århundre, byens museum, klostre, kirker og den unike portalen til Radovan. Den gamle bygaten planlegger fra den hellenistiske perioden, mens de romanske kirker er dekorert med barokk- og renessansedetaljer, noe som gjør det historiske sentrum av Trogir unikt i verden.

Stari Grad Plain, øya Hvar

Stari Grad Plain på øya Hvar har gått inn på UNESCOs verdensarvliste i 2008. Det som gjør Stari Grad Plain unikt, er et bevaring av et kulturlandskap som har forblitt nesten uendret siden 4. århundre f.Kr., da de joniske grekerne fra Paros bosatte seg dette området. På fruktbar jord av Stari Grad Plain ble hovedsakelig oliven og vingårder dyrket, og denne tradisjonen har forblitt uendret til i dag. I dette området er det mange små steinbygninger og gamle drywalls som bekrefter at de gamle grekerne brukte den geometriske oppdeling av land. Disse steinbygningene har forblir bevaret, selv etter 24 århundrer.

Katedralen i St. James, Sibenik

Šibenik

Katedralen i St. James ("katedrala Sv. Jakova") i Šibenik er en av de viktigste arkitektoniske og historiske monumentene i denne delen av Europa, så det er ikke overraskende at UNESCO inkluderte katedralen til verdens kulturarvsliste. Katedralen i St. James var builiding i mer enn hundre år - ifølge bevarede plater begynte byggingen i 1431 og ble ferdigstilt i 1535. Katedralen ble designet og bygget av tre forskjellige arkitekter i tre forskjellige stilarter - arkitekter var Francesco di Giacomo, Nikola Firentinac og Juraj Dalmatinac. Det som gjør katedralen unikt er at bare stein ble brukt i byggingen. Katedralen i St. James er full av flotte detaljer, statuer, skulpturer, prydede vault som er de beste eksemplene på en vellykket blanding av gotisk og renessanse kunst. Katedralen har dermed vært juvelen i Sibenik og hele regionen i århundrer.

Stećci, Cista Provo og Konavle

Stećci er kalkstein gravsteiner bygget i middelalderen - fra det 12. til det 16. århundre. Stećci inneholdt ulike ornamenter og påskrifter som formidler tradisjonen til lokalbefolkningen og samfunnet. Det er mer enn 4000 av stećci, lokalisert på 28 forskjellige steder i Bosnia-Hercegovina (20 steder), Montenegro (3 steder), Serbia (3 steder) og Kroatia (2 steder). Stečci er bevis på lokalbefolkningens historiske, kunstneriske og åndelige rikdom. I Kroatia ligger stećci i Cista Provo nær Imotski og i Konavle på Varina bakke nær den lille kirken St. Barbara.

Venetian forsvarsarbeid mellom 16 og 17 århundre, Šibenik og Zadar

De venetianske forsvarsvernene, oppført på UNESCOs verdensarvliste, finnes i tre land - Italia, Montenegro og Kroatia. Byene eller festningene i det venetianske vertsarbeidet mellom 16 og 17 århundre er preget av en unik organisasjon, militærarkitektur ("alla moderna modell") og form med hovedformålet med forsvaret av havnehavene i Middelhavet og viktig handelsruter. Venetian forsvarsarbeid består av 6 komponenter som strekker seg ca. 1000 kilometer - fra Lombardia i Italia øst for Adriaterhavet. Bevarede venetianske forsvarsverk i Kroatia er festningen til St. Nikola i Šibenik og forsvarssystemet i Zadar. Andre bevarede venetianske forsvarsverk er lokalisert i Italia (Palmanova festning, Peschiera del Garda og Bergamo) og i Montenegro (byen Kotor).

Gamle og gamle bøkeskoger av Karpaterne og andre regioner i Europa

Den gamle og opprinnelige bøkeskogen til Karpaterne og andre regioner i Europa strekker seg over 12 forskjellige land. Den europeiske bøkgen er tilpassbar til forskjellige geografiske og klimatiske forhold, og derfor, etter slutten av den siste istid, begynte den å spre seg over Karpaterne, Alpene, Pyreneene, Middelhavet og Dinaridene. Bortsett fra Kroatia spredte bøkeskogen til Ukraina, Tyskland, Belgia, Albania, Østerrike, Italia, Bulgaria, Romania, Slovenia, Slovakia og Spania. Bøkeskogene har fortsatt å spre seg til i dag. Bøkeskogen i Kroatia ligger på to steder i den nordlige Velebit nasjonalparken, med en total størrelse på nesten 1290 hektar og i Paklenica nasjonalpark, med en total størrelse på nesten 2030 hektar.

 

I tillegg til UNESCOs verdensarvliste er det også den Tentative listen over kulturelle og naturlige severdigheter i Kroatia som har blitt nominert til hovedlisten. Denne foreløpige listen inkluderer: Hermitage Blaca på øya Brač, Zadar - Episcopal kompleks, den historiske byen Korčula, Kornati nasjonalpark og Telašćica naturpark, den kroatiske limes nær Donau, Primošten vingårder, byen Motovun, Velebit fjellet , Lubenice på øya Cres, Historisk kjerne og Gamlebyen i Varaždin, Osijeks festning Tvrda, utvidelsen av Diokletians palass og den historiske kjernen i Split, Stons historiske byplanleggingsselskap med Mali Ston, Burg - slottet Veliki Tabor, og Lonjsko Polje naturpark.

Tagger: UNESCO, kulturelle severdigheter, historiske severdigheter, naturlige severdigheter, verdensarv

Vi vil gjerne høre dine kommentarer, historier og opplevelser i Kroatia i kommentarer nedenfor


Utvalgt tilbud av leiligheter og privat innkvartering i Kroatia