Øyer Zlarin og Prvić - skjulte juveler i Sibenik-skjærgården

Øyer Zlarin og Prvić - skjulte juveler i Sibenik-skjærgården

23.11.2018.


Du planlegger å besøke den gamle kroatiske byen Sibenik, eller du vil tilbringe en ferie i et av stedene i Šibenik Riviera og tenker på hva du skal besøke? Vil du tilbringe ferien uten biler, smog, støy og mange mennesker? Vi har et forslag til deg! Selv om mindre kjente og mindre besøkte enn øyene på sørlige Adriaterhavet, eller for eksempel i Kvarner, har Sibenik-øyene sin egen sjarm. Øyene Zlarin og Prvic, en av øyene som utgjør Sibenik skjærgården, er nærmest fastlandet. Begge øyene er relativt små og kan gå veldig enkelt. Her er det ingen trafikk fordi biler er forbudt. Ideelle destinasjoner for dagsturer fra Vodice, Tribunj, Sibenik, Brodarica, Grebaštica, Primošten eller Rogoznica, eller fra et av stedene i Sibenik-rivieraen. Bortsett fra daglige utflukter, er disse øyene et ideelt reisemål for de som ønsker å tilbringe en ferie i fred og ro omgitt av ren natur og rent hav. Skipet Tijat, som ligger i havnen i Sibenik, tar deg til disse øyene. Etter at Tijat forlater Sibenik havn på vei til Zlarin, vil den passere langs en imponerende festning som ser ut som å flyte på vannet, St. Nicholas festning. Fort St. Nicholas, venetiansk fort bygget i midten av 1500-tallet ved inngangen til kanalen til Sv. Ante, en smal seaside passasje som fører til Šibenik. På grunn av sin grandiose og defensiv betydning i historien, er den innført på UNESCOs verdensarvliste.

Oppgjøret av Zlarin på øya Zlarin er den første stasjonen der Tijat kommer etter Sibenik. Dette oppgjøret er også det eneste bosetningen på øya. Så snart du står på øya, vil du føle deg som om du gikk inn i en helt ny, bekymringsløs verden. Stedet er omgitt av høye cypresser og furutrær, slik at du lett kan finne forfriskningen midt på sommeren. Bortsett fra roping av folk som vandrer rundt havnen, enten å ønske eller følge med sine naboer på fergen, ringet på kirkeklokker og en hund som bjeffer, kan ingenting hindre denne idylliske øvreden. Du vil ikke engang høre lyden av bilen her fordi tilgang til biler på denne øya er ikke tillatt. Hele øya er dekket av tett grønn middelhavsvegetasjon, og det er med rette kalt Green Island. Det har mange stier å gå eller sykle og utforske indre av øya eller mange skjulte viker og strender.

Zlarin

Det er flere attraksjoner på Zlarin. Den første, som blir lagt merke til når du nærmer deg øya, er sognekirken til antagelsen av Maria. I interiøret er det relikvier av St. Fortunate, beskytter av øya Zlarin. I det indre av stedet er det Leroj, et klokketårn.
For mange er øya kjent for sine koraller. Innbyggerne i Zlarin var kjent for å lage korallsmykker fra det 15. århundre da de solgte mesteparten av produktene til Italia. Selv om denne aktiviteten i stor grad er redusert på øya, kan du i dag kjøpe smykker fra koral på Zlarin.

Overnatting på øya Zlarin tilbys utelukkende i leiligheter og fritidsboliger som en del av en privat familie overnatting, og er den beste måten å kjenne vertene og den rike øya tradisjonen og livsstil.

Prvić

Du kan fortsette turen med skipet Tijat. I sommermånedene besøker Tijat øya Zlarin flere ganger om dagen. Den har en rute fra Šibenik via Zlarin og Prvić til Vodice flere ganger om dagen, slik at du på en dag kan besøke begge øyene. Den neste havnen etter Zlarin er en av to bebodde steder på Prvić, Prvić Luka. Prvić Luka ligger i sørøst på øya, mens det andre oppgjøret på øya, Šepurine, ligger på vestsiden.

Øya Prvić er først nevnt i middelalderen i Juraj Šižgorićs arbeid "På innkvarteringen av Ilirija og byen Sibenik" da øya tjente som et ly av Sibenik adelige familier som skjulte seg fra pesten på Prvić. I dag har øya (inkludert begge bosetninger) rundt 400 innbyggere.

Island Prvic er en liten øy med et areal på bare 2,4 km2. Selv om den er liten, er øya full av attraksjoner (naturlig og kulturell). Først av alt, er denne øya også kalt Faust øya. Kjent kroatisk forsker og historiker, Faust Vrančić, som ble født i Sibenik, tilbrakte sin barndom på øya. I landsbyen Šepurine eide familien hans en barokk herregård. Selv om han døde i Venezia, ønsket han å bli begravet på øya Prvic. Så ble Faust begravet i Vår Frue av Barmhjertighetens Kirke i Prvic Luka. På 1800-tallet, på jakt etter skatter, brøt ukjente gjerninger inn i kirken. De fant bare oppfinner ting og spredte dem over hele øya Prvić. I dag ligger Faust Vrančić minnesenter nær kirken. Gjennom Memorial Center kan du lære om livet og arbeidet til en berømt forsker. Minnesenteret har også pedagogiske spill for barn.

Prvić

I slutten av august eller begynnelsen av september hvert år arrangeres Burtiž, en regatta med gamle tradisjonelle båter. Det er mange stier for terrengsykling, løping eller rekreasjon. Disse stiene går forbi vakre utsiktspunkter med utsikt over de andre øyene i Sibenik-skjærgården. Både Prvić Luka og Šepurine vil fange deg med sin første sjarm og gamle steinhus og gater som er fornyet fornyet. I tillegg er det flere vakre steinestrenger som ikke engang er fylt i sommersesongen, så du vil kunne tilbringe ditt fredelige opphold her med duftende middelhavsplanter.

Prvić

Det er bare ett hotell i Prvic, nærmere bestemt i Prvic Luka. Tatt i betraktning at det er den eneste, tilhører de fleste innkvartering på øya privat familieinnkvartering. Søk etter privat innkvartering på øya Prvic og tilbringe en rolig og hyggelig familieferie, helg eller ettermiddag, vil du definitivt tilbake!

Prvić

Tagger: Prvić, Zlarin, Sibenik skjærgård

Vi vil gjerne høre dine kommentarer, historier og opplevelser i Kroatia i kommentarer nedenfor


Utvalgt tilbud av leiligheter og privat innkvartering i Kroatia