Øyene Zlarin og Prvić - skjulte juveler i Šibenik-skjærgården

Øyene Zlarin og Prvić - skjulte juveler i Šibenik-skjærgården

15.03.2023.


Du planlegger å besøke den gamle kroatiske byen Šibenik, eller du vil tilbringe en ferie på et av stedene i Šibenik-rivieraen og tenker på hva du skal besøke? Vil du tilbringe ferien uten biler, smog, støy og mye folk? Vi har et forslag til deg! Selv om de er mindre kjente og mindre besøkte enn øyene i det sørlige Adriaterhavet, eller for eksempel i Kvarner, har Šibenik-øyene sin egen sjarm. Øyene Zlarin og Prvic, en av øyene som utgjør Sibenik-øygruppen, er nærmest fastlandet. Begge øyene er relativt små og kan lett gås. Her er det ingen trafikk fordi biler er forbudt. Ideelle reisemål for dagsturer fra Vodice, Tribunj, Šibenik, Brodarica, Grebaštica, Primošten eller Rogoznica, eller fra et av stedene i Sibenik-rivieraen. Bortsett fra daglige utflukter, er disse øyene et ideelt reisemål for de som ønsker å tilbringe en ferie i fred og ro omgitt av ren natur og rent hav . Skipet Tijat, som ligger i havnen i Sibenik, tar deg til disse øyene. Etter at Tijat forlater Šibenik-havnen på vei til Zlarin, vil den passere langs en imponerende festning som ser ut som å flyte på vannet, St. Nicholas-festningen. Fortress of St. Nicholas , venetiansk fort bygget på midten av 1500-tallet ved inngangen til kanalen Sv. Ante, en smal passasje ved sjøen som fører til Šibenik. På grunn av sin grandiose og defensive betydning i historien, er den oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Bosetningen Zlarinøya Zlarin er den første stasjonen som Tijat kommer på etter Sibenik. Denne bosetningen er også den eneste bosetningen på øya. Så snart du står på øya, vil du føle deg som om du gikk inn i en helt ny, bekymringsløs verden. Stedet er omgitt av høye sypresser og furutrær slik at du lett kan finne forfriskningen midt på sommeren. Bortsett fra ropene fra folk som vandrer rundt i havnen, enten for å ønske velkommen eller følge naboene på fergen, ringing av kirkeklokker og en hund som bjeffer, kan ingenting hindre denne idylliske øyfreden. Du vil ikke engang høre lyden av bilen her fordi tilgang til biler på denne øya ikke er tillatt . Hele øya er dekket av tett grønn middelhavsvegetasjon og den kalles med rette Den grønne øya . Den har mange stier å gå eller sykle og utforske det indre av øya eller mange skjulte viker og strender.

Zlarin

Det er flere attraksjoner på Zlarin. Den første, som blir lagt merke til så snart du nærmer deg øya, er sognekirken Maria Himmelfart . I dets indre er det relikvier av St. Fortunate, beskytter av øya Zlarin. I det indre av stedet er det Leroj, et klokketårn.
For mange er øya kjent for sine koraller . Innbyggerne i Zlarin var kjent for å lage korallsmykker fra 1400-tallet da de solgte de fleste av produktene sine til Italia. Selv om denne aktiviteten i stor grad har avtatt på øya, kan du i dag fortsatt kjøpe smykker fra koraller på Zlarin.

Overnatting på øya Zlarin tilbys eksklusivt i leiligheter og feriehus som en del av en privat familieovernatting og er den beste måten å kjenne vertskapet og den rike øytradisjonen og levemåten på.


Du kan fortsette turen med skipet Tijat. I sommermånedene besøker Tijat øya Zlarin flere ganger om dagen. Den har en rute fra Šibenik via Zlarin og Prvić til Vodice flere ganger om dagen, slik at du på en dag kan besøke begge øyene. Den neste havnen etter Zlarin er en av to bebodde steder på øya Prvić, Prvić Luka . Prvić Luka ligger sørøst på øya, mens den andre bosetningen på øya, Šepurine , ligger på vestsiden.

Prvić


Øya Prvić er først nevnt i middelalderen i arbeidet til Juraj Šižgorić "Om overnattingsstedet til Ilirija og byen Šibenik" da øya fungerte som et ly for Sibenik-adelsfamiliene som gjemte seg for pesten på Prvić. I dag har øya (inkludert begge tettstedene) ca 400 innbyggere.

Prvić

Island Prvic er en liten øy med et areal på bare 2,4 km2. Selv om øya er liten, er den full av attraksjoner (naturlige og kulturelle). For det første kalles denne øya også Faust-øya . Den kjente kroatiske vitenskapsmannen og historikeren, Faust Vrančić, som ble født i Sibenik, tilbrakte sin barndom på øya. I landsbyen Šepurine eide familien hans et barokk herskapshus. Selv om han døde i Venezia, ønsket han å bli gravlagt på øya Prvic. Så Faust ble gravlagt i Church of Our Lady of Mercy i Prvic Luka. På 1800-tallet, på jakt etter skatter, brøt ukjente gjerningsmenn seg inn i kirken. De fant bare oppfinnerting og spredte dem over hele øya Prvić. I dag ligger Faust Vrančić Memorial Center i nærheten av kirken. Gjennom minnesenteret kan du lære om livet og arbeidet til en kjent vitenskapsmann. Minnesenteret har også pedagogiske spill for barn.

Prvić

I slutten av august eller begynnelsen av september hvert år arrangeres Burtiž , en regatta med gamle tradisjonelle båter. Det er mange stier for terrengsykling, løping eller rekreasjon. Disse stiene passerer ved siden av vakre utsiktspunkter med utsikt over de andre øyene i Šibenik-skjærgården. Både Prvić Luka og Šepurine vil fange deg med sin første sjarm og gamle steinhus og gater som er intenst fornyet. I tillegg er det flere vakre rullesteinstrender som ikke engang er fylt i sommersesongen, så du vil kunne tilbringe ditt fredelige opphold her med duftende middelhavsplanter.

Prvić

Det er bare ett hotell i Prvic, nærmere bestemt i Prvic Luka. Tatt i betraktning at det er den eneste, tilhører de fleste overnattingsstedene på øya privat familieovernatting. Søk etter en privat innkvartering på øya Prvic og tilbring en rolig og hyggelig familieferie, helg eller ettermiddag, du kommer garantert tilbake!

Prvić

Tagger: Prvić, Zlarin, Šibenik-øygruppen

Vi vil gjerne høre dine kommentarer, historier og opplevelser i Kroatia i kommentarer nedenfor


Utvalgt tilbud av leiligheter og privat innkvartering i Kroatia